Nuorisotyö Nuotta-koordinaattorin silmin

Nuoriso melusi ja rikkoi paikkoja, nuoret valtaavat yleisiä tiloja, nuoret kesätyöntekijät ovat reippaita, nuoret ratkaisevat ilmastokriisin, nykynuoret eivät pääse enää kyykkyyn, nuorissa on tulevaisuus.

Mitäpä jos ajateltaisiin, että nuorissa on nykyisyys. Jokainen muistaa omasta nuoruudestaan erilaisia muistoja ja tunnetiloja. Jotkut olivat villejä, jotkut töissä, jotkut todella ahkeria koulussa. Nämä asiat näkyvät edelleen, mutta niin näkyy myös se, että nykyään nuoret elävät hyvin erilaisessa maailmassa kuin aiemmat sukupolvet. Valintoja on tehtävä oman tulevaisuuden suhteen, mutta myös jokapäiväisessä arjessa; mitä vaatteita ostat, minkä merkin ruoka on ilmastoystävällistä. Muista matkustaa, mutta älä käytä lentokoneita. Suvaitse kaikenlaiset ihmiset, mutta puutu epätasa-arvoon. Ymmärrä kiusaajia, mutta älä hyväksy sitä. Voit valita missä asut tai käyt koulua, mutta palvelut keskittyvät isoihin kaupunkeihin. Nauti luonnosta, mutta muista kunnioittaa sitä jälkiä jättämättä.

Onko siis ihme, että tässä mahdollisuuksien ajassa, jossa kuitenkin on paljon rajoitteita, jotka täytyy itse ymmärtää ja noudattaa niitä, on paljon mielenterveyden ongelmia. Nuoret tarvitsevat tukea, vaikka elämässä asiat näyttäisivätkin olevan erittäin hyvin. Kaikilla asiat eivät kuitenkaan ole hyvin. On yksinäisyyttä, päihdeongelmia, rahamurheita ja syrjäytymisen tunteita. Nyt nuorisotyön viikolla on teemana ”tätä on nuorisotyö” yleinen käsitys nuorisotyöstä on nuorisotilat, seurat ja järjestöt tai koulunuorisotyö. Nuorten työpajat ja etsivä nuorisotyö ovat myös tuttuja monille. Yksi tuntemattomampi nuorisotyön muoto on sosiaalisen nuorisotyön alaisuuteen kuuluva Nuotta-valmennus. Nuotta-valmennuksia toteutetaan vain yhdeksässä nuorisokeskuksessa.

Nuotta-valmennus on suunnattu etsivälle nuorisotyölle ja nuorten työpajoille, mutta viime vuosina myös muille erityisen tuen tarpeen nuorille ohjaajineen. Kun eletään aikaa, jolloin puhutaan rahoitusten määristä ja niiden kohdentamisesta, on aika vastata, miksi Nuotta-valmennus on säilyttämisen arvoinen nuorisotyön työmuoto. Tässä kolme tärkeintä tekijää.

Tärkein tekijä on ympäristön vaihdos. Ryhmät saapuvat Nuotta-valmennuksiin keskimäärin noin 300km  päästä. Omiin arjen ongelmiin saadaan etäisyyttä ja niitä voi olla helpompi tarkastella kauempaa. Kun ollaan oman porukan kanssa ”ei kenenkään maalla” voi jättää vanhat roolit kotipaikkakunnalle ja kokeilla toimia eri tavoin uusissa tilanteissa. Jos pakokeinona ongelmista on ollut päihteet tai pelien maailma, ne eivät olekaan mahdollisia Nuotta-valmennuksessa, vaan on keksittävä jotain muuta. Rutiineja voi olla helpompi noudattaa uudessa paikassa tai ylipäätään luoda rutiineja. Nuotta-valmennuksessa ryhmä elää leirielämää säännöllisenä ruokailuaikoineen ja nukkumisrytmeineen. Joka päivä ollaan ulkona sekä sisällä, liikutaan tai ollaan luovia, opitaan uusia taitoja ryhmässä ja yksilöinä, koetaan asioita, joita muuten ei välttämättä pääsisi kokemaan.

Toinen tekijä on vertaistuki. Kun aikaa vietetään yhdessä vuorokauden ympäri ja on väistämätöntä tutustua tuttuihinkin ihmisiin paremmin. Nuoret voivat löytää yhteisiä mielenkiinnon kohteita, ohjaajat oppivat nuoristaan erilaisia puolia ja nuoret näkevät myös vilauksen ohjaajien ”siviilielämästä”. Yhdessä voidaan tuskailla makramesolmujen vaikeutta, nauttia hyvästä ruuasta tai löytää toinen, jota seinäkiipeily pelottaa yhtä paljon, mutta lähtee silti kokeilemaan miltä se tuntuu.

Kolmas tekijä on kokemukset. Nuotta-valmentaja suhtautuu kaikkiin nuoriin sekä ohjaajiin yhtä avoimesti. Hän ei tiedä yksilöiden taidoista tai puutteista ennakkoon. Nuotta-valmentaja sanoittaa onnistumisia, kannustaa jokaista osallistumaan oman pystyvyytensä mukaan toimintaan ja antaa tilaa ehdottaa myös muutoksia ohjelmaan. Nuotan aikana itse tekeminen ei ole pääasia, vaan se miten asioita tehdään. Jos makkaranpaistoretkellä nuotiota ei saada syttymään, keskustellaan siitä mikä meni vikaan. Jos ryhmä innostuu sulkapallosta enemmän kuin jousiammunnasta, annetaan enemmän aikaa sulkapallolle. Jos ryhmän yhteistä ongelmanratkaisutehtävää ei saada suoritettua maaliin, käydään läpi mitkä tekijät siihen vaikuttivat ja voidaanko sitä saada onnistumaan.

Nuotan aikana voidaan käsitellä aiheita yksinäisyydestä, sosiaalisesta ahdistuksesta, päihteistä, arjen haasteista, peloista, haaveista tai luonnosta. Nuotassa on turvallinen paikka epäonnistua sekä myös onnistua. Haastaa itseään epämukavuusalueelle matalalla kynnyksellä tai saada se muutaman päivän turvallinen olo, kun saa toimia selkeän päivärytmin mukaan tehden mukavia asioita.

Ilman Nuotta-valmennuksia menetetään yksi tärkeä sosiaalisen nuoristyön muoto. Pienempien paikkakuntien nuorisotyölle on mahdotonta tarjota nuorille sellaisia kokemuksia, mitä nuorisokeskus voi parissa päivässä tarjota. Nuotta-valmennuksen kokemukset vaikuttavat osallistujiin välittömästi, tai viikon päästä, tai vuosien päästä. Jokainen käsittelee kokemiaan asioita eri tavoin ja eri vauhdilla. Siksi vaikuttavuutta onkin niin haastavaa mitata ja tuoda esille, kuten ylipäätään nuorisotyössä.

Miksi tämä asia on sitten niin tärkeä, että halusin kirjoittaa tästä (oman työpaikan pitämisen lisäksi.) On huikeaa, miten muutamassa päivässä pystyy luomaan yhteyden toiseen ihmiseen niin syvällä tasolla, että he uskaltavat kertoa ja näyttää omat tunteet juuri sellaisina kuin ne ovat siinä hetkessä. Miettimättä sitä, että heille tuntematon ihminen ajattelee siitä, mitä he ovat elämässään aiemmin kokeneet, tehneet tai jättäneet tekemättä. Kun ryhmässä on niin turvallinen ilmapiiri, ettei tarvitse hävetä niitä elämän tekemiä arpia, jotka näkyvät iholla tai mielessä. Kun näkee sen kiitollisuuden katseessa, kun sanoo, että riittää kun olet paikalla. Riittää, jos pelkästään puet kiipeilyvaljaat päälle. Riittää, että syöt jotain päivän aikana. Riittää, että olet sinä juuri tässä ja nyt.

 

Tätä on minulle nuorisotyö.

Nuotta-koordinaattori, nuorisotyöntekijä Sanna.

Etsi